Gymmatta och gymgolv

Ett gymgolv, eller gymmatta, fyller en viktig funktion i ett gym. De skyddar det underliggande golvet mot slitage och stötar, håller nere ljudnivån och ger dig som tränar en behagligare träning. Här beskriver vi olika typer av gymgolv, svarar på vanliga frågor och delar med oss av flera anledningar till att du bör ha en sådan matta eller ett sådant golv i ditt gym – oavsett om det är i det kommersiella gymmet eller i hemmagymmet.

Olika typer av gymgolv

Alla gym bör ha någon form av gymgolv eller gymmatta för att skydda det underliggande golvet, men också dig som tränar. Att tappa en tung skivstång med vikter i golvet kan kännas obehagligt, men med ett ordentligt underlag kan du känna dig tryggare i en sådan situation. Det finns olika typer av gymgolv, som passar såväl i ett kommersiellt gym som på ett hemmagym.

Unisport erbjuder gymmattor och gummimattor för olika behov och användningsområden och är framförallt lämpade att lägga på ytor med krav på skyddande och stötdämpande underlag. Här hittar du slitstarka gymmattor och gummimattor för gymmet i olika tjocklekar och storlekar, med olika texturer och mönster.

Läs mer nedan för en kortare presentation av några olika gymgolv och tips på var du kan köpa golven.

Bild fran gymkompaniet.se

Gymgolv - Pusselmattor: Mjukare och tunnare

Pusselmattor för gym är gjorda av ett mjukare och tunnare material som passar utmärkt för lättare träning. Det kan exempelvis vara kroppsviktsträning eller yoga och meditation. Oftast är dessa golv gjorda av PVC- eller EVA-plast och helt luktfria.

Ett mjukare pusselgolv passar utmärkt i hemmagymmet där man kanske inte brukar använda de tyngsta vikterna i första hand och därför inte behöver maximalt skydd för golvet. Det mjukare golvet är ofta tunnare och passar perfekt om du till exempel ska ha ditt gym i källaren där takhöjden kanske är något lägre än i ett annat rum. Läs mer om och inspireras av pusselmattor på Gymkompaniet eller Biltema.

Bild fran gymkompaniet.se

Gymmatta - Gummi: Hårdare och tjockare

Gummigolv för gym är gjorda av ett hårdare och tjockare material och passar dig som behöver ett mer tåligt golv. Det passar exempelvis perfekt vid friviktsträning eller vid styrketräning i tyngre maskiner.

Det finns olika tjocklekar på gummigolven och om du vill kunna släppa ner dina vikter i golvet utan att behöva oroa dig för att skada golvet, behöver du en gymmatta på minst 30 mm. Via sidor som gymkompaniet.se kan du köpa gymgolv och gymmatta i denna tjocklek. Inspireras av deras breda utbud och läs mer om olika typer av gymgolv. Likaså bygghemma.se har ett stort utbud av träningsmattor i flera former och utföranden.

Gymgolv på rulle

Gymgolv på rulle är ett populärt alternativ. Då finns det olika tjocklekar att välja mellan. Vilken tjocklek du bör välja bestäms egentligen av hur mycket slitage du gör, eller misstänker att du kommer göra, på golvet i ditt gym. Generellt sett kan man säga att ju tjockare gymgolvet är, desto mer skyddas det underliggande golvet. Nedan går vi igenom några vanliga tjocklekar. Vill du ha mer information eller inspiration kan du läsa mer och köpa gymgolv på rulle via exempelvis gymkompaniet.se eller gymauktioner.se som båda har ett stort sortiment med gedigna kvalitetsprodukter.

6 mm

Perfekt i gym med lägre slitage, till exempel i hemmagym, hotellgym, företagsgym eller andra mindre icke-kommersiella gym. Oftast är slitaget inte lika stort i de här typerna av gym och därför behövs inte en lika tjock matta som kanske i ett större kommersiellt gym.

8 mm

Vi rekommenderar åtminstone en tjocklek på 8 mm i kommersiella gym, då den här tjockleken på golvet har längre hållbarhet, ger bättre ljuddämpning och därmed blir billigare i längden jämfört med att köpa ett tunnare golv som kommer behöva bytas oftare.

10–15 mm

Välj ett gymgolv på 10–15 mm till utrymmen med högt slitage, för att försäkra dig om att det underliggande golvet håller så länge som möjligt och får bästa tänkbara skydd. Den här tjockleken på gymgolv används ofta i exempelvis ishallar eller andra utrymmen där golvet utsätts för väldigt mycket slitage. Ju tjockare golv, desto bättre skydd för det underliggande golvet.

30 mm

För att skydda det underliggande golvet i utrymmen där det tränas tung styrketräning behövs ett gymgolv på 30 mm. Det kan till exempel vara i ett kommersiellt gym där man tränar tunga styrkelyft eller i en verksamhet som bedriver Crossfit-träning.

3 anledningar till att använda gymmatta

1

Skydda det underliggande golvet

Med en gymmatta skyddas det underliggande golvet mot slitage och stötar som uppstår vid styrketräning. Det kan exempelvis vara när man släpper ner tunga vikter i golvet. Golvet skyddas även mot vätska såsom svett eller vattenspill.

2

Behagligare träning

Utövaren får en behagligare träningsupplevelse på en gymmatta jämfört med exempelvis ett laminatgolv. Bättre kontakt och minskad skaderisk under träningsövningarna och skönare stretchning och avkoppling efter träningspasset.

3

Hålla nere ljudnivån

Gymmattor bidrar till att hålla nere ljudnivån i gymmet, då mattan fångar upp ljudet som blir när tunga vikter släpps i marken eller smattret från när någon hoppar med ett hopprep, men likaså bidrar det till att fånga upp studsande ljudvågor från andra personer i gymmet, bakgrundsmusik och så vidare.

Vanliga frågor

Varför gymgolv?

Gymgolv är viktigt för att skydda golvet mot stötar, friktion och vätska såsom vattenspill eller svett. Gymgolvet ger även en skönare yta som är mer skonsam mot kroppen när du tränar. Oavsett om du har ett hemmagym eller driver ett kommersiellt gym kan du ha stor nytta av ett gymgolv.

Hur tjockt gymgolv ska jag välja?

Om du behöver en gymmatta till hemmagymmet räcker det gott och väl med en tunnare variant, medan om du ska köpa gymgolv till ett kommersiellt gym bör du gå på de tjockare varianterna. 30 mm är ett måste för att dämpa stötar från tunga vikter som till exempel skivstänger med vikter som släpps eller ibland kastas ner i marken.

Vilka material är mattorna gjorda av?

Träningsmattor är ofta gjorda av gummi, för att vara stötdämpande, ljudisolerande och tåliga mot svett och vattenspill. Det finns även träningsmattor i konstgräs.

Måste jag ha ett gymgolv i hemmagymmet?

Om du tränar hemma i eget gym är det inget måste med en gymmatta eller ett helt gymgolv, men det kan vara bra för att ge dig ett behagligare träningsunderlag. Dessutom är det ett plus att du samtidigt kan skydda det underliggande golvet från såväl vätska som annat slitage.

Är gymmattor vattentäta?

Ja, de allra flesta gymmattor är vattentäta för att stå emot såväl vattenspill som svettdroppar. Det kan såklart vara bra att kolla upp att just den mattan du tänkt köpa faktiskt är vattentät innan du köper den.

Kan man montera mattorna själv?

Ja, de flesta träningsmattor och golv kommer i pusselformat, så du enkelt kan pussla ihop din matta till önskad storlek och form. Vissa golv klickas även ihop, men även dessa brukar vara ganska enkla att montera för det mesta.