Bygga utegym

Att bygga utegym har blivit allt mer populärt - oavsett om det handlar om offentliga utegym i naturen eller hemma i trädgården. Här delar vi tips på hur du kan gå till väga för att bygga ett utegym och njuta av träningen utomhus.

5 saker att tänka på när du ska bygga utegym

Att bygga utegym kan vara en rolig och givande uppgift som ger dig möjlighet att anpassa utrustningen efter dina specifika behov och preferenser. Nedan ser du några tips som kan vara bra att ha i åtanke innan du börjar bygga.

1

Utvärdera utrymmet

Innan du börjar bygga utegymmet är det viktigt att du utvärderar utrymmet och ser till att det finns tillräckligt med plats för de redskap och utrustning som du vill ha. Tänk också på att ha tillräckligt med utrymme runt varje redskap för att kunna utföra övningar på ett säkert sätt.

2

Bestäm din budget

Bygga utegym kan vara dyrt, så bestäm en realistisk budget och planera därefter. Det är också viktigt att tänka på underhållskostnader och eventuella reparationer som kan behöva göras i framtiden.

3

Välj rätt redskap

Välj redskap som passar dina träningsmål och som du faktiskt kommer att använda. Tänk på att välja redskap av hög kvalitet som tål väder och vind. Om du funderar på att köpa redskap för att bygga utegym vill vi tipsa om Unisport som är ett exempel på ett företag som erbjuder högkvalitativa redskap. De hjälper dig med allt från designskisser och ritningar till färdiga koncept med olika stationer för ditt utomhusgym som möjliggör effektiv träning utomhus. Likaså Byggmax är ett annat exempel på ett företag dit du kan vända dig för att köpa redskap till ditt utomhusgym.

4

Skapa en plan

Skapa en plan för hur du vill att utegymmet ska se ut och varje redskap ska placeras. Tänk också på att planera för ventilation, belysning och säkerhet. Samla inspiration på exempelvis Pinterest för att skapa dig en uppfattning om hur du vill att ditt utomhusgym ska bli.

5

Bygg säkert

Säkerhet är viktigt när man bygger utegym, så se till att du följer instruktionerna noga när du monterar redskapen. Se till att allt är korrekt fastsatt och att redskapen är säkra att använda.

Olika typer av träningsredskap i ett utomhusgym

Det är viktigt att man har möjlighet att träna hela kroppen, så därför bör det finnas en variation av olika träningsredskap. Här är några exempel:

  • Pull-up-bar för övningar som pull-ups och chins
  • Dip-station för dips och andra armövningar
  • Träningsbänkar för exempelvis sit-ups
  • Multifunktionsredskap är ett allt-i-ett redskap som kan användas för att träna hela kroppen på olika sätt

Vanligaste materialen för att bygga utegym

När det kommer till att bygga utegym finns det flera olika material som kan användas. De vanligaste materialen är stål och trä.

  • Stål används oftast till att bygga ramarna för gymutrustningen, eftersom det är starkt och hållbart. Stålrör används ofta för att skapa styrketräningsapparater som bänkar, räcken och stänger.
  • Trä används för att skapa gymnastikredskap, som till exempel ringar, barr och stegar. Det är också vanligt att använda trä till träningsbänkar och andra mindre apparater.
  • Andra material som kan användas inkluderar plast, gummi och galvaniserat stål. Valet av material beror på vilken typ av utomhusgym som ska byggas och vilka önskemål som finns kring dess utformning och användning.

Vanliga frågor

Vad kostar det att bygga ett utegym?

Kostnaden för att bygga ett utegym varierar beroende på storleken på gymmet och vilken utrustning som köps. En realistisk budget bör ta hänsyn till kostnader för utrustning, byggmaterial, underhåll och eventuella reparationer som kan behöva göras i framtiden. Att planera noga och välja högkvalitativa redskap kan bidra till att minska kostnaderna över tiden.

Kan man bygga utegym i trädgården?

Ja, det går absolut att bygga utegym i trädgården så länge det finns tillräckligt med utrymme och du tar hänsyn till grannar och eventuella byggrestriktioner. En fördel med att bygga utegym i trädgården är att du kan träna när det passar dig utan att behöva lämna hemmet. Se bara till att välja redskap som passar din trädgård och att du har tillräckligt med utrymme runt varje redskap för att kunna utföra övningar på ett säkert sätt.

Vilka fördelar finns det med att träna utomhus?

  • Mer utmanande träning: Träning utomhus kan vara mer utmanande än träning inomhus eftersom du utsätts för väderförhållanden och terräng som kan göra träningen mer krävande och givande.
  • Miljöbyte: Träning utomhus ger dig möjlighet att variera din träningsmiljö, vilket kan vara mer stimulerande än att alltid träna inomhus på samma plats.
  • Frisk luft: Att träna utomhus ger dig möjlighet att andas in frisk luft, vilket kan förbättra syreupptagningsförmågan och ge en energikick.